COVID-19

Vanaf 9 augustus is de "gezondheidspas (pass sanitaire)" verplicht

De gezondheidspas die op maandag 9 augustus wordt uitgebreid tot personen van 18 jaar en ouder.

Vanaf 9 augustus is de "gezondheidspas (pass sanitaire)" verplicht

 

De gezondheidspas die op maandag 9 augustus wordt uitgebreid tot personen van 18 jaar en ouder, zal volgens de wet "tot en met 15 november 2021" op een zeer groot aantal openbare plaatsen verplicht zijn.

De "gezondheidspas" zal vanaf 30 september ook verplicht zijn voor minderjarigen tussen 12 en 17 jaar.

 

Wat is de "gezondheidspas"?

 

De gezondheidspas bestaat uit de overlegging, digitaal (via de applicatie TousAntiCovid) of op papier, van een van de volgende drie gezondheidsbewijzen

1. Vaccinatie, op voorwaarde dat mensen een volledig vaccinatieschema hebben en de nodige tijd na de laatste injectie, d.w.z. :

- 7 dagen na de tweede injectie voor vaccins met dubbele injectie (Pfizer, Moderna, AstraZeneca).

- 28 dagen na injectie voor vaccins met één injectie (Johnson & Johnson)

- 7 dagen na de injectie voor vaccins bij mensen met een geschiedenis van Covid (eenmalige injectie).

 

2. Certificaat van negatieve test minder dan 72 uur oud

 

3. Een positieve RT-PCR- of antigeentest die wijst op het herstel van Covid-19, ten minste 11 dagen oud en minder dan 6 maanden oud.

 

De "activiteiten" gezondheidspas op het nationale grondgebied

 

Sinds 21 juli is de gezonheidspas verplicht voor de toegang tot ontspannings- en culturele gelegenheden waar meer dan 50 personen aanwezig zijn.

Vanaf 9 augustus verdwijnt de drempel van 50 personen en geldt de gezonheidspas ook in cafés en restaurants, met inbegrip van terrassen, in bepaalde grote winkelcentra van meer dan 20.000 m² volgens een lijst die door de prefect is opgesteld in de departementen waar het virus actief circuleert.

Reizen per vliegtuig, of voor lange reizen per trein en bus zijn ook betrokken.

De pas zal ook vereist zijn bij het bezoeken van mensen in het ziekenhuis of volwassenen in instellingen, ter bescherming van degenen die het meeste risico lopen op ernstige vormen van Covid.

Deze verplichting zal vanaf 30 september gelden voor de 12-17-jarigen.

 

Waar is de "activiteitenpas" nodig?


De gezonheidspas"activiteiten" is sinds juli vereist in inrichtingen en bijeenkomsten waar de menging van het publiek uit gezondheidsoogpunt het meest riskant is, namelijk

- Tenten, theaters, sport- of cultuurlocaties, vergaderzalen;

- Tentoonstellingen en handelsbeurzen (per tentoonstellingshal);

- Inrichtingen in de open lucht, met inbegrip van dierentuinen, pretparken en themaparken;

- Stadions, sportfaciliteiten, zwembaden, sporthallen;

- Grote casino's, speelhallen en bowlingbanen;

- Zittende/staande openluchtfestivals;

- Bioscopen en theaters

- Monumenten, musea en tentoonstellingszalen

- Bibliotheken, mediatheken (uitgezonderd universiteits- en speciale bibliotheken, BPI, BnF)

- Sportwedstrijden

- Andere culturele, sportieve, recreatieve of feestelijke evenementen die in de openbare ruimte of op een voor het publiek toegankelijke plaats worden georganiseerd en die aanleiding kunnen geven tot toegangscontrole.

- Gebedsruimten voor evenementen van niet-religieuze aard;

- Schepen en boten, zoals cruiseschepen

- In discotheken, clubs en dansbars.

- Op kermissen, vanaf een drempel van 30 stands of attracties.

 

Vanaf 9 augustus, wordt de "activiteiten" gezondheidspas uitgebreid tot

- Commerciële catering (bars en restaurants, ook op terrassen), met uitzondering van collectieve catering of afhaalmaaltijden, professionele catering op de weg (op basis van een bij prefectoraal besluit gevalideerde lijst) en catering op het spoor, room service in hotel-restaurants en bars en niet-commerciële catering, met name het gratis uitdelen van maaltijden;

- Professionele seminars. Voor deze laatste groep blijft een drempel van 50 personen gelden, en de aanvraag zal alleen worden ingediend als deze studiebijeenkomsten buiten de gebouwen van de onderneming plaatsvinden.

- Gezondheidszorg en medisch-sociale diensten en instellingen voor personen die personen in deze diensten en instellingen begeleiden of bezoeken (met uitzondering van medisch-sociale instellingen en diensten voor kinderen, of zelfstandige tehuizen). Van deze verplichting zal uiteraard worden afgezien in noodsituaties, of voor het uitvoeren van een screeningtest. Ook personen die een geplande behandeling in het ziekenhuis ondergaan, moeten een pasje bij zich hebben, tenzij het afdelingshoofd [of een andere autoriteit] anders beslist, indien het vereiste van een pasje de toegang tot de verzorging van de patiënt binnen de voor een goede behandeling vereiste termijnen kan verhinderen

- Langeafstandsreizen met het interregionale openbaar vervoer, behalve in geval van een noodsituatie waardoor het vervoerbewijs niet kan worden verkregen. Het gaat dus om binnenlandse vluchten, TGV, intercity- en nachttreinen en interregionale bussen die niet onder een verdrag vallen. Andere vormen van vervoer, met name het openbaar vervoer, zijn van de toepassing van de pas uitgesloten;

- Warenhuizen en winkelcentra met een oppervlakte van meer dan 20.000 m², bij besluit van de departementale prefect, onder voorwaarden die de toegang tot essentiële goederen en diensten, alsmede tot de binnen deze winkels en centra beschikbare vervoermiddelen waarborgen. De controle zal worden verricht bij de ingang van het winkelcentrum, en niet op het niveau van elke winkel binnen het centrum.

 

De "gezondheidspas" in Europa en daarbuiten


Dit is een document waaruit blijkt dat een persoon tegen Covid-19 is ingeënt, Covid-19-negatief is of van Covid-19 is hersteld. Het kan zowel op papier als digitaal worden ingediend, rechtstreeks in de AllAntiCovid-toepassing. Beide versies hebben een QR-code met de essentiële informatie, alsook een digitale handtekening om de authenticiteit van het certificaat te garanderen en het tegen vervalsing te beschermen.

Het is gratis en sinds 1 juli in alle lidstaten van kracht.

------------------------------------
Bron : https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus/pass-sanitaire

Share this page Share on TwitterShare on Linkedin
Close

Kent u onze LinkedIn pagina?

Volg ons

Close

Kent u onze LinkedIn pagina?

Volg ons