COVID-19

Toespraak van Jean Castex – 18 maart

Premier Jean Castex en minister van Volksgezondheid Olivier Véran kondigden een nieuwe lockdown aan voor 16 departementen.

Het essentieel

  • "De progressie van de epidemie is duidelijk aan het versnellen" zegt J.Castex

Premier Jean Castex verklaarde: "de epidemie gaat duidelijk steeds sneller om zich heen grijpen". Hij legde uit dat het aantal gevallen in één week met 23,6% is gestegen. Dit "lijkt steeds duidelijker op een derde golf, zelfs nu we het verschrikkelijke cijfer van 100.000 doden naderen", benadrukte de regeringsleider. "We kennen de oorzaak, de komst van de Britse variant" die "besmettelijker" maar ook "virulenter" is. 38.000 nieuwe gevallen van Covid-19 werden op woensdag vastgesteld, 35.000 op donderdag.

 

  • 16 betrokken diensten door lockdown

De lockdown zal vrijdagavond beginnen en voor een periode van vier weken. Het gaat om de 8 departementen van Ile-de-France, de 5 departementen Hauts-de-France, Seine-Maritime, Eure en Alpes-Maritimes.

 

  • Scholen blijven open

Zoals verwacht, heeft de regering besloten dat de scholen gewoon open zullen blijven. Met uitzondering van de middelbare scholen, die alle zullen overschakelen op deeltijdwerk in de 16 betrokken afdelingen.

 

  • Uitstapjes mogelijk, zonder tijdslimiet, maar met een attestatie

Concreet zal het mogelijk zijn uw huis te verlaten om frisse lucht te halen, zonder tijdslimiet, maar met een certificaat binnen een straal van "10 km rond uw huis".

 

  • Avondklok uitgesteld tot 19.00 uur in het hele land

In Europees Frankrijk wordt de avondklok vanaf aanstaande zaterdag verschoven van 18.00 uur naar 19.00 uur, met name om rekening te houden met de overgang naar de zomertijd.

 

  • Niet-essentiële bedrijven gesloten

De minister-president heeft aangekondigd dat winkels en supermarkten die niet zijn opgenomen in de lijst van bedrijven die "essentiële goederen en diensten verkopen", vanaf dit weekend hun deuren zullen sluiten in de 16 departementen die door de herdefiniëring worden getroffen.

 

  • Vaccinatie wordt vrijdag hervat met AstraZeneca

De vaccinatie met AstraZeneca zal deze vrijdag in Frankrijk worden hervat, kondigde Jean Castex aan. De regering wachtte op de bevindingen van de Europese regelgevende instantie, die eerder op donderdag had aangekondigd dat het vaccin "veilig en doeltreffend" was.

 


Source : 

https://www.francebleu.fr/infos/sante-sciences/direct-video-coronavirus-suivez-la-conference-de-presse-de-jean-castex-et-d-olivier-veran-1615992073 

 

Share this page Share on TwitterShare on Linkedin
Close

Kent u onze LinkedIn pagina?

Volg ons

Close

Kent u onze LinkedIn pagina?

Volg ons