COVID-19

Stappenplan voor de versoepeling van de lockdown in Frankrijk vanaf 11 mei

De Franse premier Édouard Philippe onthulde het langverwachte plan van zijn regering om de strenge nationale lockdown van het coronavirus op 11 mei te versoepelen aan de Franse Tweede Kamer op dinsdag. Aankondigingen : het opheffen van de lockdown per departement, massaal testen en beperkt reizen.  

  • Er zullen "genoeg maskers" zijn, belooft Edouard Philippe. 

Er was hevig kritiek op de overheid op het gebrek aan mondkapjes en de veranderingen in instructies. Dit heeft de minister-president aan het begin van zijn toespraak aan de orde gesteld. "Er zullen genoeg maskers in het land zijn om aan de behoeften te voldoen vanaf 11 mei," zei hij, met "bijna 100 miljoen chirurgische maskers" ontvangen per week en "bijna 20 miljoen wasbare maskers voor het grote publiek". 

De staat zal 50% van de kosten van de door de lokale overheden aangekochte maskers voor zijn rekening nemen "binnen de grenzen van een referentieprijs", en de regio's en de staat zullen "steun voor zeer kleine ondernemingen en zelfstandigen" opzetten. En een "e-commerce-platform zal vanaf 30 april door La Poste (het postbedrijf in Frankrijk) worden opgezet en zal wekelijks enkele miljoenen maskers aan het grote publiek uitdelen aan degenen die ze nodig hebben". 

 

  • Massale testen van symptomatische mensen, "brigades" om hun contacten te identificeren 

Naast het meer wijdverbreide gebruik van maskers is de regering van plan om mensen met symptomen van COVID-19 massaal te laten testen en in elk departement "brigades" op te zetten om hun contacten te identificeren en alle positieve mensen vragen zich te isoleren.  

De minister-president bevestigde opnieuw zijn doel om vanaf 11 mei 700.000 tests per week te kunnen uitvoeren en benadrukte dat positief geteste mensen zich thuis moeten isoleren, wat zal resulteren in de opsluiting van het hele huishouden voor 14 dagen.  

 

  • "Zeer geleidelijk" terug naar school 

De regering stelt voor "een zeer geleidelijke heropening van kleuterscholen en basisscholen vanaf 11 mei, op vrijwillige basis, voor het hele land". 

Maar het is pas vanaf 18 mei, in departementen waar het virus zich langzaam verspreid, dat de heropening van de middelbare scholen zal worden overwogen. 

Tot slot zullen de crèches vanaf 11 mei opnieuw geopend kunnen worden, maar binnen de limiet van maximaal tien kinderen per ruimte en met het verplichte dragen van maskers voor de begeleiders. 

De minister-president heeft ook de voorwaarden voor het dragen van maskers in scholen gespecificeerd: ze zijn verboden voor kinderen in de kleuterschool, niet aanbevolen in de basisschool en verplicht voor middelbare scholieren. 

 

  • Blijf zoveel mogelijk thuiswerken 

De minister-president "dringt" er bij de bedrijven op aan om het thuiswerken zoveel mogelijk te handhaven. Hij zei dat voor degenen die niet kunnen thuiswerken, "de praktijk van gespreide werktijden in het bedrijf moet worden aangemoedigd". 

Edouard Philippe "nodigde alle bedrijven uit, wanneer hun middelen het toelaten, om ervoor te zorgen dat ze hun werknemers uitrusten" met beschermingsmaskers. "Dit is een voorwaarde voor terugkeer naar een normale samenleving", benadrukte de premier, waarbij hij aangaf dat de regio's en de staat "steun zullen opzetten voor kleine ondernemingen en zelfstandigen" op dit gebied. Hij verzekerde ook dat er "genoeg maskers zouden zijn om aan de behoeften te voldoen" tijdens het opheffen van de lockdown. 

 

  • Minder transport en beperkt reizen 

Het is mogelijk om zonder certificaat te rijden vanaf 11 mei tot 100 km van huis. Langere reizen, zowel interdepartementaal als interregionaal, zijn alleen mogelijk om "dwingende gezins- of beroepsredenen". Het dragen van een masker is verplicht voor alle passagiers in het openbaar vervoer gedurende de drie weken die volgen op 11 mei. 

De capaciteit van het openbaar vervoer zal gedurende ten minste drie weken na 11 mei drastisch worden verminderd om social distancing te handhaven. 

"Dit betekent bijvoorbeeld dat de capaciteit van de Parijse metro (...) drastisch zal worden verminderd ten opzichte van de normale capaciteit. Dat het nodig zal zijn (...) om één zitplek op twee vrij te houden, om door middel van markeringen op de grond de goede verdeling op de perrons te bevorderen, om zich voor te bereiden op het beperken van de stromen van mensen te beperken. » 

"Spitsuurvervoer moet worden gereserveerd voor degenen die werken. » 

 

  • Heropening van winkels, behalve cafés en restaurants 

Zoals de regering al heeft aangekondigd, zullen bedrijven op 11 mei opnieuw kunnen openen, met uitzondering van cafés en restaurants, waarvoor de regering eind mei een besluit zal nemen. De openlucht markten zullen ook na 11 mei kunnen heropenen, "tenzij burgemeesters of regiobestuurders van mening zijn dat ze niet kunnen worden georganiseerd in omstandigheden die social distancing maatregelen mogelijk maken", zei de premier. De regiobestuurders zullen winkelcentra van meer dan 40.000 m² gesloten kunnen houden. 

Met betrekking tot het dragen van maskers wordt het "aanbevolen voor personeel en klanten wanneer social distancing maatregelen niet kunnen worden gegarandeerd. Een winkelier kan de toegang tot zijn winkel afhankelijk maken van het dragen van maskers". 

 

  • Grote bijeenkomsten zijn nog steeds verboden 

De bijeenkomsten op de openbare weg of in privé-plaatsen zijn beperkt tot 10 personen. Grote musea, bioscopen, concertzalen en theaters blijven na 11 mei gesloten en evenementen met meer dan 5.000 deelnemers zijn tot september verboden. Echter, mediabibliotheken, bibliotheken en kleine musea zullen al op 11 mei mogen heropenen, "omdat ze gemakkelijker kunnen werken met inachtneming van de gezondheidsvoorschriften", aldus de minister-president. 

De stranden blijven "ontoegankelijk tot 1 juni" en parken en tuinen mogen alleen in de zogenaamde "groene" departementen geopend worden. De stranden blijven ten minste tot 1 juni ontoegankelijk voor het publiek. 

Wat betreft de sport wisten we al dat de start van de Tour de France is uitgesteld tot 29 augustus. "Het seizoen 2019-2020 van de professionele sporten, met name het voetbal, zal ook niet kunnen worden hervat", aldus Edouard Philippe. 

Religieuze plaatsen kunnen open blijven, maar "het is legitiem om hen te vragen geen ceremonies te houden voor 2 juni. De uitvaartceremonies blijven beperkt tot 20 personen. De begraafplaatsen gaan vanaf 11 mei weer open voor het publiek. "De gemeenteraden zullen, behalve in noodgevallen, het uitstel van bruiloften blijven voorstellen. 

 

  • Een "voorbarig" debat over de StopCovid-app 

De minister-president erkende dat vragen over de StopCovid-aanvraag, met name "in termen van vrijheden", "gegrond" waren, maar het debat was "voorbarig", "gezien de onzekerheden rond deze ontwikkeling". Er zal een specifiek debat en een specifieke stemming worden gehouden wanneer de app, die in ontwikkeling is, werkt "en voordat deze wordt uitgevoerd". 

Het wetsvoorstel tot verlenging van de noodtoestand met twee maanden, tot 24 juli, zal op zaterdag aan de Raad van Ministers worden voorgelegd en volgende week in het Parlement worden besproken. De wet maakt het mogelijk om bij decreet maatregelen - en sancties - te nemen om het verkeer in te dammen, te beperken en te beperken ... 

 

Bron : https://www.lemonde.fr/politique/article

 


Meer informatie over de maatregelen rondom het coronavirus 

 

Share this page Share on TwitterShare on Linkedin
Close

Kent u onze LinkedIn pagina?

Volg ons

Close

Kent u onze LinkedIn pagina?

Volg ons