COVID-19

Stappenplan voor de versoepeling van de lockdown in Frankrijk vanaf 11 mei

Frankrijk begint maandag met een geleidelijke stappenplan om de lockdown op te heffen

Veel beperkingen zullen worden opgeheven, terwijl andere nog steeds gehandhaafd zullen worden. "Hier zijn we dan," zei premier Édouard Philippe op donderdag 7 mei tijdens een persconferentie om de maatregelen voor de opheffing van de lockdown te verduidelijken. Op 11 mei komt er in heel Frankrijk een einde aan de strikte lockdown  die de regering op 17 maart heeft afgekondigd. Met uitzondering van het Franse overzees gebiedsdeel Mayotte, waar het aantal doden blijft stijgen.

Deze langverwachte datum betekent echter geen terugkeer naar de oude situatie. Als de bewoners van Frankrijk gemakkelijker uit hun huizen kunnen komen, zullen veel van de beperkingen blijven bestaan. Hier volgt een kaart met de “groene” en “rode” departementen. Daarna volgt een samenvatting van de Franse Krant, Le Figaro over de opheffing van de maatregelen. 

De opheffing van de lockdown kaart deelt de Franse departementen in twee categorieën in, rood en groen, op basis van drie factoren: de actieve circulatie van het virus, de spanning in het ziekenhuis op het grondgebied en de geschatte dekkingsgraad van de testbehoeften op 11 mei. 

Vier regio's, Île-de-France, Hauts-de-France, Grand Est en Bourgondië-Franche-Comté, evenals het departement Mayotte, zijn op de deconfiniëringskaart in het rood geklasseerd, kondigde Olivier Véran, minister van Volksgezondheid, donderdag aan.

Vanaf 11 mei kunnen de departementen in het groen een bredere opheffing van de lockdown organiseren dan de departementen in het rood. Deze groene en rode categorieën zullen voor 11 mei het niveau van de versoepeling van de sinds 17 maart ingevoerde beperkingen bepalen.

In de departementen in het rood is "versoepeling mogelijk" vanaf 11 mei, maar "met bepaalde beperkingen: geen opening van middelbare scholen, of parken en tuinen", voegde de Eerste Minister eraan toe. 

  • Zullen we ons vrij kunnen bewegen? 

Ja, maar... Reizen wordt toegestaan binnen een limiet van 100 kilometer, op voorwaarde dat u een "eenvoudig bewijs van verblijf" heeft; daarna is een certificaat nodig. 

De limiet van 100 kilometer wordt in vogelvlucht berekend, maar is niet van toepassing op verkeer binnen hetzelfde departement. Alleen reizen om "dwingende gezins- of beroepsredenen" zullen echter toegestaan worden om deze limiet te overschrijden, aldus Edouard Philippe. Bijvoorbeeld, een overlijden, het bezoek van een kwetsbaar persoon, de uitoefening van een beroep dat een dergelijke reis vereist, zullen geldige redenen zijn. Bovendien is de terugkeer naar de hoofdwoning al geautoriseerd, zodat iedereen vanaf 11 mei weer aan het werk of naar school kan. 

  • Zal het openbaar vervoer weer normaal functioneren? 

Nee. Het aanbod wordt teruggebracht tot 50% van het verkeer, en tot 70% in Île-de-France. Om de drukte te beperken, zal Île-de-France tijdens de spitsuren de toegang tot het openbaar vervoer beperken tot mensen die een bewijs hebben van hun werkgever, een dagvaarding van de rechtbank of die hun kinderen naar school begeleiden. 

Het TGV- en Intercity-aanbod wordt beperkt tot 30% van het normale verkeer. Deze treinen zijn alleen toegankelijk na reservering en op voorwaarde dat de bezettingsgraad niet meer dan 50% van hun capaciteit bedraagt. 

In al deze openbare vervoersdiensten zullen maskers nu verplicht zijn en hun afwezigheid zal worden bestraft met een boete van 135 euro. 

  • Worden er bijeenkomsten toegestaan? 

Ja, maar Kleinere bijeenkomsten worden nu toegestaan voor maximaal tien personen. Christophe Castaner, de Franse Minister voor Binnenlandse Zaken, heeft echter duidelijk gemaakt dat deze maatregel het respecteren van social distancing niet overbodig maakt. Het zal dus mogelijk zijn om een diner met vrienden te organiseren, op voorwaarde dat er voldoende ruimte is aan de tafel. 

Concerten, festivals of evenementen zijn daarom nog steeds onmogelijk. De regering heeft geen tijdschema gegeven voor de ontwikkeling van deze vergunningen. De enige indicatie die wordt gegeven betreft evenementen voor meer dan 5.000 personen, die "niet voor september kunnen worden gehouden", in de woorden van de minister van Binnenlandse Zaken. 

  • Kunnen we naar de stranden gaan? 

Nee, maar... Stranden, meren en nautische bases blijven verboden, maar kunnen bij wijze van uitzondering door de prefecten op verzoek van de burgemeesters van de betrokken gemeenten worden toegelaten. Deze burgemeesters zullen moeten verantwoorden dat ze over voldoende faciliteiten en installaties beschikken om de veiligheid van iedereen te garanderen. 

  • Zullen de bossen open zijn voor wandelingen? 

Ja. De toegang tot de bossen zal opnieuw worden toegestaan in alle departementen van Frankrijk, of ze nu als "groen" of "rood" zijn geclassificeerd. De beperkingen zullen echter dezelfde zijn als elders: wandelingen of sportactiviteiten in groepen van meer dan 10 personen blijven verboden. 

Is het mogelijk om te wandelen in parken en openbare tuinen? 

Dat hangt ervan af. De situatie zal niet hetzelfde zijn afhankelijk van de afdeling. In de "groene" departementen mogen parken en openbare tuinen weer opengaan, maar parken in de "rode" departementen zullen moeten wachten. 

  • Kunnen we de religieuze ceremonies weer bijwonen? 

Nee. In navolging van Édouard Philippe heeft de minister van Binnenlandse Zaken bevestigd dat hij samen met de verantwoordelijken voor de religieuze diensten "werkt aan de voorwaarden voor een hervatting van de religieuze plechtigheden" met het publiek "tegen het einde van de maand". De "regering is bereid de mogelijkheid te bestuderen dat de religieuze diensten vanaf 29 mei kunnen worden hervat", verzekerde de regeringsleider het Senaat (Franse Eerste Kamer) eerder deze week, na aanvankelijk de datum van 2 juni te hebben vermeld. De gebedsplaatsen zullen echter open kunnen blijven zoals ze sinds 17 maart zijn, om iedereen de kans te geven te mediteren of te bidden. 

  •  Zullen de ouderen of kwetsbare mensen nog steeds opgesloten zijn?  

Nee. De opheffing van de lockdown betreft alle Fransen. De eerste minister en de minister van Volksgezondheid, Olivier Véran, hebben echter een beroep gedaan op kwetsbare mensen om de verantwoordelijkheid te nemen voor "de bescherming van zichzelf en van anderen". De ministers hebben deze mensen uitgenodigd om vrijwillig door te gaan met het naleven van "de strenge regels van voorzichtigheid die vergelijkbaar zijn met die van de afgelopen twee maanden". 

Wat de bewoners van verzorgingshuizen (EHPAD) betreft, blijft de situatie hetzelfde "in ieder geval voor de komende drie weken", aldus de minister-president. Bezoeken zijn nog steeds toegestaan "onder voorbehoud van de strikte toepassing van [een] protocol," gepubliceerd op 20 april. De bezoeken zijn beperkt tot een beveiligd circuit, één familie per keer en een fysieke afstand van 1,50 meter van de bewoners moet worden gerespecteerd.

Bron :  https://www.lefigaro.fr/actualite-france/deconfinement-ce-qu-il-sera-permis-ou-non-de-faire-le-11-mai-20200507 

https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus

Meer informatie over de maatregelen rondom het coronavirus

Share this page Share on TwitterShare on Linkedin
Close

Kent u onze LinkedIn pagina?

Volg ons

Close

Kent u onze LinkedIn pagina?

Volg ons