COVID-19

Maatregelen vanaf 3 januari

Om het hoofd te bieden aan de twee gelijktijdige golven van de Delta- en de Omikron-variant, kondigde premier Jean Castex op 27 december 2021 een aanpassing van de geldende gezondheidsmaatregelen aan.
Op 2 januari 2022 zijn ook nieuwe voorschriften voor isolatie bij besmetting of contact vastgesteld.

 

Vaccinatie
De termijn voor de boosterdosis wordt verkort tot drie maanden na de laatste vaccinatie of besmetting met Covid-19.

De herhalingsvaccinatie is sinds 24 december 2021 mogelijk voor alle personen van 18 jaar en ouder.

Vaccinatie is eveneens mogelijk voor alle kinderen van 5-11 jaar vanaf 22 december 2021.

 

Isolatie
De isolatie- en quarantaineregels veranderen met ingang van 3 januari, bij een Covid-19 besmetting of bij contact met een besmet persoon. Deze wijziging van de regels werd door de regering aangekondigd om het hoofd te bieden aan de zeer snelle verspreiding van de Omikron-variant en tegelijkertijd het sociaal-economische leven in Frankrijk in stand te houden.

 

De regels zijn : Vanaf 3 januari 2022 zijn de afzonderingsregels dezelfde voor positieve personen, ongeacht de variant (Delta of Omikron).

Voor positieve personen met een volledig vaccinatieschema (booster uitgevoerd volgens de voorschriften van de gezondheidspas) en voor kinderen jonger dan 12 jaar:

De isolatie duurt nu 7 (volle) dagen na de datum waarop de verschijnselen zijn begonnen of de datum waarop de positieve test is afgenomen.

Na vijf dagen kan de positieve persoon echter onder twee voorwaarden uit de isolatie worden vrijgelaten:

  • ze voeren een antigenische of RTPCR test uit en die is negatief;
  • de persoon heeft gedurende 48 uur geen klinische tekenen van infectie vertoond.

Als de uitgevoerde test positief is of als de persoon geen test uitvoert, wordt zijn isolatie gedurende 7 dagen gehandhaafd. Zij voeren geen tweede test uit op D7.

 

Voor positieve personen met een onvolledig vaccinatieschema (terugroepactie niet uitgevoerd) en voor niet-gevaccineerde personen

De isolatie duurt 10 (volle) dagen na de datum waarop de symptomen zijn begonnen of na de datum waarop de positieve test is afgenomen. Na 7 dagen kan de positieve persoon echter onder twee voorwaarden uit de isolatie worden vrijgelaten:

  • ze voeren een antigenische of RTPCR test uit en die is negatief
  • de persoon heeft gedurende 48 uur geen klinische tekenen van infectie vertoond

Als de test positief is of als de persoon geen test uitvoert, duurt de isolatie 10 dagen.

 

Wat zijn de nieuwe quarantaineregels voor contactgevallen?
Voor contactgevallen met een volledig vaccinatieschema (terugroeping uitgevoerd volgens de voorschriften van de gezondheidspas)

Er is niet langer een quarantaine, maar contactgevallen moeten :

  • alle maatregelen strikt toe passen, en met name de sociale afstand en het dragen van maskers binnen en buiten,
  • hun contacten beperken,
  • alle contact vermijden met mensen die risico lopen op ernstige Covid,
  • thuiswerken wanneer dat mogelijk is.

Bovendien moeten contactgevallen een test ondergaan zodra zij vernemen dat zij een contactgeval zijn, en vervolgens zelftests uitvoeren bij D2 en D4 na het laatste contact met de positieve persoon.

Indien de zelftest positief is, moet het resultaat worden bevestigd met een test bij de officiële instantie. Als de test positief is, begint de isolatie.

 

Voor contacten van een besmet persoon met iemand met een onvolledig vaccinatieschema en niet-gevaccineerde contacten:

Deze personen moeten in afzondering worden geplaatst gedurende een periode van 7 (volledige) dagen vanaf de datum van het laatste contact.

Om uit quarantaine te worden vrijgegeven, moeten deze personen een antigenentest of PCR test ondergaan en een negatief resultaat hebben.

Als de test positief is, wordt de persoon een geval en begint een isolatie.

 

Voor kinderen jonger dan 12 jaar die in de schoolomgeving een contactgeval zijn, geldt het nationale onderwijsprotocol. Dit betekent dat voor alle leerlingen in de klas een test wordt uitgevoerd zodra zich in de klas een geval voordoet, en dat de leerlingen na overlegging van het negatieve resultaat naar de klas terugkeren.

Bovendien voeren de leerlingen zelftests uit op D2 en D4. De ouders moeten een beëdigde verklaring overleggen dat deze tests zijn uitgevoerd, wil de leerling in de klas kunnen blijven.

De zelftests die deel uitmaken van het screeningsplan voor contactgevallen (voor mensen met een volledig vaccinatieplan en kinderen jonger dan 12 jaar) zullen door de ziektekostenverzekering worden betaald en gratis aan de apotheken worden geleverd nadat de test op D0 is uitgevoerd.

 

"Gezondheidspas”
Er zal een wetsvoorstel bij het Parlement worden ingediend om de "gezondheidspas" met ingang van 15 januari om te zetten in een "vaccinatiepas". Het is ook de bedoeling de voorwaarden voor het controleren en bestraffen van valse "passen" aan te scherpen.

 

Professionele omgeving

Met ingang van 3 januari wordt thuiswerken verplicht gesteld voor alle werknemers voor wie dat mogelijk is, met een minimum van drie dagen per week en vier dagen indien mogelijk.

Uitstel van alle begroetingsceremonies in januari.

Bovendien zal het nationale protocol voor het waarborgen van de gezondheid en veiligheid van werknemers op de werkplek met ingang van 3 januari veranderen. Klik hier voor details over de nieuwe verordeningen.

 

Bijeenkomsten en vrijetijdsbesteding
Vanaf 3 januari en gedurende drie weken:

De capaciteitslimieten voor grote evenementen worden opnieuw vastgesteld: 2000 mensen binnen, 5000 mensen buiten.

  • Staande concerten zijn verboden.
  • In cafés en bars zal staande consumptie verboden zijn.
  • Tot en met 24 januari is het discotheken verboden publiek te ontvangen. Dit verbod geldt tot dezelfde datum voor dansactiviteiten in voor het publiek toegankelijke gelegenheden, zoals restaurants of bars.

 

Overige maatregelen

Het dragen van maskers, dat binnen reeds verplicht is in alle voor het publiek toegankelijke gelegenheden, zal worden uitgebreid tot bepaalde stadscentra.

Frequente ventilatie van gesloten ruimten is meer dan ooit noodzakelijk. Het wordt aanbevolen om elke kamer elk uur 10 minuten te luchten.

Tijdens de eindejaarsfeesten moeten de beschermingsmaatregelen nauwgezet worden nageleefd: omhelzingen vermijden, een masker dragen, gesloten plaatsen regelmatig luchten, enz. Het verdient ook aanbeveling grote bijeenkomsten te vermijden: hoe minder mensen, hoe kleiner het risico.

 

Reizen
Personen van 12 jaar en ouder die Frankrijk binnenkomen, moeten een negatieve PCR- of antigenicatest van minder dan 24 of 48 uur oud kunnen voorleggen, afhankelijk van het land van herkomst. De enige uitzondering geldt voor personen met een volledig vaccinatieschema die geen test hoeven te laten zien wanneer zij aankomen uit een lidstaat van de Europese Unie, Andorra, IJsland, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino of Zwitserland.

Bovendien is, in reactie op de verspreiding van de Omikron-variant, de classificatie van landen, gedefinieerd op basis van gezondheidsindicatoren, geëvolueerd, met de toevoeging van een "scarlet"-landenclassificatie.

 

Overzee
Tot zondag 23 januari geldt op het eiland Réunion een avondklok van 21.00 uur tot 5.00 uur.

 

----------------------------------------------

Bronnen

https://www.gouvernement.fr/infection-ou-cas-contact-les-nouvelles-regles-d-isolement-face-au-covid-19-a-partir-du-3-janvier

https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus

Share this page Share on TwitterShare on Linkedin
Close

Kent u onze LinkedIn pagina?

Volg ons

Close

Kent u onze LinkedIn pagina?

Volg ons