COVID-19

Landelijke lockdown verlengd tot 15 april in Frankrijk

In de avond van vrijdag 27 maart kondigde de minister-president de verlenging van de landelijke loackdown aan tot woensdag 15 april. Een periode die "uiteraard kan worden verlengd". 

"We zullen het dus moeten volhouden", dat zijn de woorden van Édouard Philippe, minister-president, die op vrijdag 27 maart de verlenging  van de landelijke lockdown in Frankrijk aankondigde om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. "De regering had de gedachten voorbereid door te herhalen dat een langere lockdown te verwachten was. Maar Édouard Philippe en de President Emmanuel Macron hebben besloten om het met 15 dagen te verlengen, terwijl de Wetenschappelijke Raad schat dat er in totaal zes weken nodig zijn". 

De overheid wilt transparanter zijn 

"Er is geen sprake van het aankondigen van nog vier weken inperking als er nog te veel onzekerheid is. De overheid geeft daarom de voorkeur aan een verlenging van 15 dagen. Om kritiek tegen te gaan wil de regering transparantie spelen. Édouard Philippe en de Minister van Volksgezondheid Olivier Véran zullen op zaterdagmiddag 28 maart een persconferentie houden." 

De persconferentie van 28 maart 2020 

"Het gevecht begint net." Op zaterdag 28 maart heeft premier Edouard Philippe uitvoerig gesproken over de pandemie van Covid-19 in Frankrijk en de strategie van de regering om deze pandemie aan te pakken. "Vandaag nemen we uitzonderlijke maatregelen. Nooit eerder was er een algemene lockdown van het land ingevoerd," herinnert het regeringshoofd zich tijdens een persconferentie die ongeveer twee uur duurde. 

Met Olivier Véran, Minister van Volksgezondheid, Karine Lacombe, hoofd van de dienst infectiologie van het ziekenhuis Saint-Antoine in Parijs, Jérôme Salomon, Directeur-generaal Gezondheid, en Arnaud Fontanet, epidemioloog aan het Pasteur Instituut, wilde de Premier op een "volledig transparante" manier communiceren over het beheer van de epidemie. 

  • Het aantal bevestigde gevallen verdubbelt elke "drie tot vier dagen" 

"De eerste twee weken van april zullen nog moeilijker zijn dan de laatste twee weken", kondigde Edouard Philippe aan. Niet voor niets: het aantal gevallen blijft stijgen en verdubbelt "elke drie tot vier dagen", als we de ontwikkeling in Italië volgen.  

De cijfers zijn berekend volgens "drie uiterst betrouwbare bronnen", aldus Jérôme Salomon, de directeur-generaal van de gezondheidszorg. "We tellen het aantal gevallen van positieve tests, in gezondheidsinstellingen over het hele land, evenals ernstige vormen. Opnames, ziekenhuisopnames op de intensive care, genezingen en sterfgevallen worden geteld." 

  • De ziekte leidt in 85% van de gevallen tot milde symptomen maar is zeer besmettelijk 

Karine Lacombe, hoofd van de afdeling Infectiegeneeskunde van het Saint-Antoine ziekenhuis in Parijs, vat samen wat er bekend is over Covid-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het Sras-CoV2-virus: de overdracht gebeurt door "gemanuporiseerde druppels", de ziekte is niet kwaadaardig in 85% van de gevallen en zeer besmettelijk. "Eén besmette persoon kan drie anderen besmetten," zei ze. 

  • De impact van de lockdown wordt gemeten "tegen het einde van volgende week" 

Epidemioloog Arnaud Fontanet, lid van de Wetenschappelijke Raad en van het Pasteur Instituut, legde het belang uit van inperkingsmaatregelen om de epidemie in te dammen. "Als elke patiënt minder dan één persoon besmet, zal de epidemie afnemen. We zullen nog even moeten wachten om de impact in te schatten (...), hopelijk tegen het einde van volgende week," legde hij uit. 

  • Het doel is om 14.000 bedden beschikbaar te stellen voor de intensive care 

Dit is het kernpunt van deze gezondheidscrisis: voldoende intensive care bedden hebben om de ernstigste gevallen op te vangen. "Als de epidemie zich ontwikkelt, zullen de ernstige gevallen toenemen en steeds talrijker worden", waarschuwde de premier, en gaf hij aan dat "als we de capaciteit van de intensive care overschrijden, we een ernstig probleem zullen hebben". Van 5.000 bedden voor het hele land is de capaciteit deze week verdubbeld. "Het doel is om snel 14.000 plaatsen te bereiken", terwijl de besmettingscurve wordt gladgestreken. Dit wordt gedaan door het respecteren van de lockdown. Ademhalingsapparaten zijn besteld bij het Franse bedrijf Air Liquide. 

  • Frankrijk heeft "meer dan een miljard maskers" besteld 

Omdat de minister van Volksgezondheid hevig werd bekritiseerd voor het tekort aan maskers in het land, ging hij lang door over deze kwestie. "Er zijn meer dan een miljard maskers besteld in Frankrijk en in het buitenland voor de komende weken en maanden," zei de minister, en hij herinnerde eraan dat Frankrijk slechts 8 miljoen maskers per week produceert. "Onze reserves zijn niet oneindig," benadrukte hij. 

"Er is een andere manier om aan deze belangrijke vraag te voldoen, het proberen van nieuwe producten te creëren, door de rijkdom en innovatie van Franse bedrijven in textiel en papier te gebruiken om nieuwe maskers te creëren voor zeer specifieke toepassingen," zei de Premier. Deze maskers, legde hij uit, zijn bedoeld voor "al diegenen die geen verplegend personeel zijn. Ze zullen gegarandeerde een masker krijgen om ze op een goede manier gerust te stellen en te beschermen. De maskers mogen, niet leiden tot het vergeten van social distancing maatregelen." 

  • Er is "nog" geen bewezen behandeling 

Olivier Véran keerde ook terug naar de hoop die het werk van professor Didier Raoult had gewekt, geprezen door sommige politici maar bekritiseerd door zijn leeftijdsgenoten. "Helaas is er geen enkele behandeling die zijn waarde heeft bewezen in Frankrijk en in de wereld," zei de minister. Hij noemde verder de studies die in Frankrijk over dit onderwerp zijn gestart. "Ik dring er bij iedereen op aan om geduld te hebben. Als blijkt dat een behandeling effectief is, zullen we alles doen wat we kunnen om het te verstrekken aan de Fransen," zei hij over de behandeling van Didier Raoult. 

  • Een doelstelling van 50.000 klassieke en 30.000 snelle testkits per dag tegen eind april 

De minister van Volksgezondheid heeft ook de kwestie van het testen aan de orde gesteld, een doorslaggevend punt bij de controle op het einde van de lockdown. "Frankrijk heeft een order geplaatst voor 5 miljoen snelle tests die (...) ons in staat zullen stellen onze testcapaciteit te verhogen met ongeveer 30.000 extra tests per dag in april, 60.000 in mei en meer dan 100.000 tests per dag in juni", zei Olivier Véran. Zij zullen een aanvulling vormen op de traditionele "50.000 tests" die elke dag "tegen eind april" zullen worden uitgevoerd, vergeleken met de 12.000 die nu worden uitgevoerd. 

Bron: https://www.francetvinfo.fr


Meer informatie over de maatregelen rondom het coronavirus  

Franse rijksoverheid (in het frans) : https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus    

Website voor buitenlandse bedrijven in Frankrijk (in het Engels) : https://www.plateforme-attractivite.com/en/  

Vragen en maatregelen rondom bedrijven (in het frans) https://info-entreprises-covid19.economie.gouv.fr/kb   

Franse ministerie van economische zaken (in het frans) : https://www.economie.gouv.fr/coronavirus-soutien-entreprises#    

Share this page Share on TwitterShare on Linkedin
Close

Kent u onze LinkedIn pagina?

Volg ons

Close

Kent u onze LinkedIn pagina?

Volg ons