COVID-19

Frankrijk: Plan om in 4 fasen binnen drie weken de sanitaire maatregelen op te heffen

De Franse President, Emmanuel Macron, heeft een plan gepresenteerd om in 4 fasen in drie weken de sanitaire maatregelen geleidelijk op te heffen.

Maandag 3 mei: einde van de reisbeperkingen

Maandag 3 mei is de eerste stap in het schema met het begin van de opheffing van de beperkingen. De avondklok blijft van kracht, maar interregionale reizen zullen weer worden toegestaan.

Middelbare scholieren gaan gedeeltelijk weer terug naar school. Er is nog geen verandering voor winkels, die gesloten blijven en thuiswerken wordt gehandhaafd.

 

Woensdag 19 mei: heropening van winkels, terrassen en culturele podia

Tijdens deze tweede fase zullen de winkels en culturele centra opnieuw kunnen opengaan voor een deel van hun publiek. Musea, monumenten, theaters, bioscopen en andere plekken met een zitplaats (met een maximum van 800 toeschouwers binnen en 1.000 buiten) krijgen dus toestemming om weer open te gaan.

De grens voor het verbod op samenscholingen zal worden opgetrokken tot 10 personen, tegen 6 nu. De terrassen van cafés en restaurants zullen opnieuw klanten kunnen verwelkomen, maar de tafels zullen worden beperkt tot maximaal 6 personen. De avondklok wordt verschoven van 19.00 uur naar 21.00 uur.

Sportactiviteiten, met name in clubs, zullen weer worden toegestaan, zowel binnen als buiten. Ook sportevenementen zullen mogen worden gehouden met dezelfde capaciteit als voor amusementsgelegenheden.

 

9 juni: 23.00 uur avondklok en gezondheidspas

De derde fase voorziet in de opening van alle cafés en restaurants, die voorheen alleen terrassen mochten openen. De limiet van maximaal 6 personen aan een tafel wordt echter gehandhaafd. Ook sporthallen zullen weer open kunnen met aangepaste sanitaire protocollen.

Een ‘sanitaire pas’ zal verplicht zijn voor deelname aan culturele of sportevenementen en voor beurzen en tentoonstellingen waaraan meer dan 5.000 personen deelnemen. Buitenlandse toeristen zullen Frankrijk weer kunnen bezoeken, maar er zal ook een gezondheidspas nodig zijn om het land binnen te komen. Thuiswerken zal ook flexibeler worden gemaakt.

 

Vanaf 30 juni: einde van de avondklok

De laatste fase van het tijdschema is het einde van de avondklok, maar de maatregelen om sociale afstand te bewaren zullen worden gehandhaafd. De evenementen waar meer dan 1.000 mensen buiten en binnen bijeenkomen, zullen eveneens toegankelijk zijn voor mensen met een gezondheidspas. Dit opent de mogelijkheid om deze zomer enkele festivals te houden. Afhankelijk van de plaatselijke gezondheidssituatie zullen het maximum aantal personen kunnen worden herzien - of zelfs opgeheven - in open etablissementen en op bijeenkomsten.


Source Déconfinement : Macron annonce un calendrier en quatre étapes | Les Echos 

Share this page Share on TwitterShare on Linkedin
Close

Kent u onze LinkedIn pagina?

Volg ons

Close

Kent u onze LinkedIn pagina?

Volg ons