COVID-19

Een nieuwe verlenging van de lockdown in Frankrijk tot 11 mei 2020

In een nieuwe televisietoespraak vanuit het Élysée kondigde president Emmanuel Macron op maandag 13 april 2020 de verlenging aan van de lockdown "tot maandag 11 mei", de mogelijkheid om alle symptomatische mensen vanaf die datum te testen en "uitzonderlijke hulp aan de meest getroffen gezinnen".

De Fransen beginnen op 11 mei met het geleidelijk opheffen van de lockdown. In een 30 minuten durende televisietoespraak en op een moment dat COVID-19 in Frankrijk bijna 15.000 doden heeft veroorzaakt, kondigde president Emmanuel Macron aan dat "de epidemie de tijd begon te markeren" en verlengde hij de opsluiting tot die datum. 

"Maandag 11 mei zal alleen mogelijk zijn als we burgerlijk en verantwoordelijk blijven, de regels respecteren en de verspreiding van het virus blijven vertragen," voegde hij eraan toe. De regering zal een plan presenteren om te lockdown op te heffen, met een wekelijkse herbeoordeling van de situatie, "binnen 15 dagen". 

Volgens de laatste meeting van COVID-19 infecties, die maandagavond is gepubliceerd, heeft het coronavirus in Frankrijk 14.967 doden veroorzaakt, waarvan 574 meer in de afgelopen 24 uur. Toch is voor de vijfde achtereenvolgende dag het aantal nieuw opgenomen patiënten op de intensive care gedaald: 24 minder patiënten dan op zondag. 

"Geleidelijke" heropening van scholen

"Vanaf 11 mei heropenen we geleidelijk kinderdagverblijven, scholen en middelbare scholen," zei Emmanuel Macron. 

Anderzijds zullen de instellingen voor hoger onderwijs pas vanaf de zomer fysiek toegankelijk zijn. "De overheid zal voor elk van hen de goede organisatie bepalen die nodig zal zijn, vooral voor examens en toelatingexamens", legde hij uit. 

De president heeft de meest kwetsbare mensen gevraagd om na 11 mei langer thuis te blijven. 

Openbare plaatsen gesloten na 11 mei

"Bars, restaurants, cafés, hotels, bioscopen, theaters, concertzalen en musea blijven in dit stadium gesloten", aldus Emmanuel Macron. Hetzelfde geldt voor festivals en culturele evenementen, die niet "voor half juli" zullen plaatsvinden.  

Tests voor mensen "met symptomen" en "maskers" voor het grote publiek

De president erkende "tekortkomingen en zwakheden" in termen van toegang tot maskers en apparatuur die nodig zijn voor de crisis. Hij zei dat het land vanaf 11 mei in staat zal zijn om tests uit te voeren voor alle mensen met symptomen. "In de tussentijd en in de komende weken zullen we het aantal tests elke dag blijven verhogen," zei Macron. "Hierdoor kunnen mensen met het virus in quarantaine worden geplaatst, behandeld en gecontroleerd door een arts", voegde hij eraan toe. 

Ook vanaf 11 mei, "samen met de burgemeesters, zal de staat moeten toestaan dat elke Fransman een masker voor het grote publiek krijgt" om zich te beschermen tegen het coronavirus, zei het staatshoofd. 

Steun voor bedrijven en de meest getroffen

Emmanuel Macron sprak over "een specifiek plan voor die sectoren die, zoals toerisme, hotels, restaurants, cultuur en evenementen, duurzaam zullen worden getroffen". Hij sprak over de "annulering van heffingen en het invoeren van specifieke steun". 

Hij hoopte dat de banken in staat zouden zijn "alle betaaltermijnen veel massaler uit te stellen dan ze hebben gedaan" en drong erop aan dat "de verzekeringsmaatschappijen erbij zouden moeten zijn".  

De Franse president kondigde ook "uitzonderlijke hulp voor de meest getroffen gezinnen" en "precaire studenten" aan. 

Gesloten grenzen en internationale solidariteit

Bovendien kondigde de president aan dat de grenzen van Frankrijk met niet-Europese landen "tot nader order gesloten blijven". 

Frankrijk en Europa zullen Afrika moeten helpen in de strijd tegen het coronavirus door "de schuld massaal kwijt te schelden", zo stelde hij ook. Naast een Europese "heroprichting", "moeten we ook weten hoe we onze Afrikaanse buren kunnen helpen om het virus doeltreffender te bestrijden en hen ook economisch kunnen helpen door hun schuld op grote schaal kwijt te schelden", verklaarde het staatshoofd.  

Voor Emmanuel Macron moet de gezondheidscrisis "een moment van de waarheid" zijn voor Europa, met meer "eenheid en solidariteit". In de komende weken zal ik proberen onze stem in Europa te laten horen, zodat we meer eenheid en solidariteit kunnen hebben", zei hij. 

Onszelf opnieuw uitvinden

De Franse president ging niet in op de details van het post-Coronavirus-tijdperk, maar riep op tot "de wederopbouw van de Franse landbouw-, sanitaire, industriële en technologische onafhankelijkheid". 

"We zullen een strategie moeten opbouwen waarbij we de tijd en mogelijkheid hebben om te plannen en meer veerkracht vinden", beweerde hij. "Laten we onszelf opnieuw uitvinden, ik als eerste". 

 

Bron : https://www.france24.com

 


Voor meer informatie over de maatregelen in Frankrijk

Share this page Share on TwitterShare on Linkedin
Close

Kent u onze LinkedIn pagina?

Volg ons

Close

Kent u onze LinkedIn pagina?

Volg ons