COVID-19

Een langzame en geleidelijke opheffing van de lockdown in Frankrijk

De Franse premier Édouard Philippe zei op zondag dat, hoewel het land op het goede spoor lijkt te zijn om zijn bijna twee maanden durende lock down  op te heffen, zoals gepland op 11 mei, de terugkeer van het land naar de normale situatie geleidelijk en langzaam zou verlopen. 

Frankrijk ging in een nationale lockdown op 17 maart in een poging om de verspreiding van het dodelijke virus te stoppen, dat tot nu toe 19.718 Franse levens heeft geëist sinds het begin van de epidemie. 

Op zondag 19 april 2020 meldde Frankrijk echter slechts 395 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus - het laagste aantal van dergelijke sterfgevallen in het land sinds 23 maart - en het aantal mensen in het ziekenhuis daalde voor de vijfde dag op rij, wat erop wijst dat het ergste misschien wel voorbij is. Maar de premier Edouard Philippe waarschuwde zondag dat COVID-19 maandenlang een bedreiging zal blijven vormen, zelfs nadat de lock down is opgeheven. 

"Ons leven vanaf 11 mei zal niet meer zijn zoals vroeger, niet onmiddellijk, en waarschijnlijk ook niet voor lange tijd," zei hij. "We zullen moeten leren leven met het virus." 

Mensen zullen "waarschijnlijk" verplicht zijn om maskers te dragen in het openbaar vervoer als een infectiepreventiemaatregel vanaf die datum, zei hij, en voegde eraan toe dat degenen die thuis kunnen werken dat zoveel mogelijk moeten blijven doen. 

Hij zei ook dat cafés en restaurants in Frankrijk voorlopig gesloten zullen blijven en dat de bedrijven die geopend zullen worden, zoals supermarkten, ervoor zullen moeten zorgen dat er maatregelen worden genomen om de veiligheidsafstand van één meter tussen de mensen te respecteren. Van hen mag ook worden verwacht dat zij alle klanten voorzien van virusdodende handreinigingsgel. 

Scholen zullen beetje bij beetje weer opengaan, zei hij, maar de details moeten nog worden vastgesteld. 

"Stel je voor dat, omdat de situatie niet meer verslechtert en begint te verbeteren, dat we denken dat de epidemie achter ons ligt, dat zou het een vergissing zijn," zei Philippe, waarbij hij benadrukte dat er nog steeds elke dag mensen sterven. 

Het zou bijvoorbeeld "onredelijk" zijn als mensen zouden denken aan het maken van een buitenlandse reis in de nabije toekomst, zei Philippe. 

Minister van Volksgezondheid Olivier Véran zei dat de regering werkt aan het mogelijk maken van 500.000 coronavirustests per week voor mensen die symptomen vertonen en degenen met wie ze in contact waren geweest - tot nu toe 150.000 per week. 

Mensen die positief testen zullen in quarantaine worden geplaatst. 

 

Hevige economische neergang op komst

Philippe herhaalde dat de economische crisis die het gevolg zal zijn van de lock down maatregelen die zijn genomen om de epidemie te bestrijden, "hevig" zou zijn. 

Frankrijk verwacht dat de recessie in 2020 erger zal zijn dan de recessie van de Tweede Wereldoorlog, met een daling van de economische activiteit met 36 procent sinds het begin van de lock down. 

Maar het economische leven kan niet worden hervat totdat het virus is gestopt met circuleren onder de bevolking en de capaciteit van de ziekenhuizen om de ernstig zieken te behandelen is hersteld, zei de minister-president. 

En zelfs als dat het geval is, zullen de mensen anders moeten leven - om de fysieke nabijheid van anderen te blijven vermijden. 

"Het niet respecteren van de barrièremaatregelen stelt ons letterlijk bloot aan een hervatting van de epidemie", waarschuwde Philippe. 

De regering zal in de komende twee weken een gedetailleerder plan onthullen over de opheffing van de lock down. 

 

Bron : https://www.france24.com

Meer informatie over de maatregelen rondom het coronavirus

Share this page Share on TwitterShare on Linkedin
Close

Kent u onze LinkedIn pagina?

Volg ons

Close

Kent u onze LinkedIn pagina?

Volg ons