COVID-19

Economische maatregelen Frankrijk ter ondersteuning van het bedrijfsleven

Naar aanleiding van de uitbraak van het COVID-19-coronavirus heeft de franse overheid economische maatregelen genomen om het bedrijfsleven te ondersteunen. Daarvan zijn 9 belangrijke maatregelen genomen.  

Hier volgt een samenvatting van die maatregelen die in dit volgende Franstalige document staan van het ministerie van economische zaken :  

https://www.economie.gouv.fr/files/files/PDF/2020/Coronavirus-MINEFI-10032020.pdf 

1. Uitstel van betaling van sociale en/of fiscale lasten (URSSAF, directe belastingen); 

Werkgevers waarvan de URSSAF-vervaldag op de 15e van de maand valt, hebben de betaling van hun werknemers- en werkgeversbijdragen voor de vervaldag van 15 maart 2020 geheel of gedeeltelijk kunnen uitstellen. Op dezelfde manier kunnen werkgevers waarvan de URSSAF-vervaldag op de 5e van de maand valt, de betaling van hun werknemers- en werkgeversbijdragen geheel of gedeeltelijk uitstellen voor de vervaldag van 5 april 2020.   

De datum van betaling van deze bijdragen kan met maximaal 3 maanden worden uitgesteld: de informatie zal later worden verstrekt. Er wordt geen enkele boete of sanctie toegepast. 

2. In de moeilijkste situaties kan de directe belastingen worden kwijtgescholden op basis van een geïndividualiseerd onderzoek na aanvraag;

Als uw bedrijf te kampen heeft met betalingsproblemen als gevolg van het virus, kunt u een betalingsplan aanvragen bij de overheidsboekhouder om de betaling van uw belastingschuld te spreiden of uit te stellen.   

Als deze moeilijkheden niet door een dergelijk plan kunnen worden opgelost, kunt u in de moeilijkste situaties om kwijtschelding van directe belastingen vragen (bijvoorbeeld inkomstenbelasting, territoriale economische bijdrage).   

Het voordeel van deze gratis maatregelen is afhankelijk van een individueel onderzoek van de aanvragen, waarbij rekening wordt gehouden met de situatie en de financiële moeilijkheden van de bedrijven. 

3. Uitstel van de betaling van huur, water, gas en elektriciteitsrekeningen voor de kleinste bedrijven in moeilijkheden ;  

De president van Frankrijk heeft op maandag 16 maart 2020 het uitstel van de betaling van de huurprijzen, de water-, gas- en elektriciteitsrekeningen voor de kleinste bedrijven in moeilijkheden aangekondigd. 

4. Steun tot 1 500 euro voor de zwaar getroffen zeer kleine ondernemingen, zelfstandigen, vrije beroepen en “micro-entrepreneurs” via een solidariteitsfonds gefinancierd door de staat;

De staat en de regio's hebben een solidariteitsfonds opgericht om de kleine ondernemingen die het zwaarst door de crisis zijn getroffen, te helpen. Intergemeenten en grote bedrijven zullen kunnen bijdragen aan de financiering van het fonds. Verzekeringsmaatschappijen hebben al een bijdrage van € 200 miljoen aangekondigd. 

5. Mobilisatie van maximaal 300 miljard euro van de staat om bankkredieten te garanderen die bedrijven als gevolg van de epidemie nodig kunnen hebben; 

De regering voert een uitzonderlijke garantieregeling uit ter ondersteuning van de kredietfinanciering van bedrijven, met een bedrag van 300 miljard euro.   

  

Tot 31 december a.s. kunnen ondernemingen van elke omvang, ongeacht hun rechtsvorm (met inbegrip van vennootschappen, handelaars, ambachtslieden, landbouwers, vrije beroepen, micro-ondernemers, verenigingen en stichtingen met een economische activiteit), met uitzondering van vastgoedvennootschappen, kredietinstellingen en financieringsmaatschappijen, bij hun gebruikelijke bank een lening met staatsgarantie aanvragen om hun cashflow te ondersteunen.   

Deze lening kan tot 3 maanden van de omzet van 2019 vertegenwoordigen, of twee jaar van de loonlijst voor innovatieve bedrijven of bedrijven die sinds 1 januari 2019 zijn opgericht. In het eerste jaar is geen terugbetaling vereist; de onderneming kan ervoor kiezen de lening over een periode van maximaal vijf jaar af te schrijven.  

De banken verplichten zich ertoe alle aanvragen die bij hen worden ingediend te onderzoeken en snel te reageren. Zij verplichten zich ertoe de door de staat gegarandeerde leningen massaal en tegen kostprijs te verdelen om de cashflow van bedrijven en professionelen onverwijld te ontlasten.  

Toch zullen alle ondernemingen, met name de grootste, die niet aan hun verplichtingen inzake betalingstermijnen voldoen, geen toegang hebben tot deze staatsgarantie voor hun bankleningen.  

Bovendien hebben de Franse banken zich ertoe verplicht de terugbetaling van zakelijke leningen tot zes maanden kosteloos uit te stellen. 

6. Steun van de staat en de centrale bankBanque de France (kredietbemiddeling) om met de bank te onderhandelen over een herschikking van de bankleningen; 

Kredietbemiddeling is een overheidsregeling die elke onderneming helpt die moeilijkheden ondervindt bij een of meer financiële instellingen (banken, kredietverleners, factoringbedrijven, kredietverzekeraars, ...). Dit is in heel Frankrijk verkrijgbaar, dankzij het werk van 105 kredietbemiddelaars die de bestuurders van de centrale bank “Banque de France” in Europees Frankrijk en de bestuurders van de uitgevende instellingen in Overzees Frankrijk zijn. 

7. Het behoud van de werkgelegenheid in ondernemingen door middel van de vereenvoudigde en versterkte werktijdverkortingsregeling ;

De onderneming betaalt een vergoeding die gelijk is aan 70% van het brutosalaris (ongeveer 84% van het nettosalaris) aan haar werknemers. Werknemers met een minimumloon of minder worden voor 100% vergoed.    

De onderneming wordt door de staat volledig vergoed voor salarissen tot 6.927 euro bruto per maand, d.w.z. 4,5 maal het minimumloon (SMIC). 

8. Ondersteuning van de behandeling van geschillen met klanten of leveranciers door de Zakenombudsman;

De Zakenombudsman biedt een gratis, snelle en responsieve bemiddelingsdienst aan: een bemiddelaar neemt binnen 7 dagen contact op met de verwijzer om samen met hem/haar een vertrouwelijk actieplan op te stellen. Het bedrijfsgeheim blijft behouden, net als de reputatie van de bedrijven. Elk geschil met betrekking tot de uitvoering van een privaatrechtelijke overeenkomst, met inbegrip van stilzwijgende of openbare orde, kan aan de bemiddelaar worden voorgelegd (bijvoorbeeld: laattijdige betaling, niet-conforme diensten of goederen, enz.) 

9. De erkenning door de staat en de lokale autoriteiten van het Coronavirus als een geval van overmacht voor hun overheidsopdrachten. Als bijgevolg zullen voor alle overheidsopdrachten van de staat en de lokale overheden geen boetes voor de late uitvoer van de opdracht worden opgelegd.

Voor meer informatie over de economische maatregelen kunt u terecht op de Franstalige website van het ministerie van economische zaken : 

https://info-entreprises-covid19.economie.gouv.fr/kb 

https://www.economie.gouv.fr/coronavirus-soutien-entreprises# 

Voor meer algemene maatregelen kunt u terecht op de Franstalige website van de Franse Overheid, ook hier zullen wij een Nederlandstalig verslag maken :  

https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus 


 

Mocht u hulp nodig hebben met de taal, of met de administratieve formaliteiten, dan kunt u Florian Carquillat contacteren :  

Mocht hij niet beschikbaar zijn, neemt u dan hier contact op :  

  • +31 (0)20 562 82 00 

Share this page Share on TwitterShare on Linkedin
Close

Kent u onze LinkedIn pagina?

Volg ons

Close

Kent u onze LinkedIn pagina?

Volg ons