Nieuws van bedrijven

Affaires met Fransen - DewaFlex

Eind 2020 liep ik voor het eerst binnen bij DewaFlex in Roubaix. Ik maakte er kennis met de oprichter en eigenaar, Pieter Dewaele. Een energieke veertiger, Vlaming en ondernemer in hart en nieren. En dat niet alleen. Een man met een warm hart ook voor MKB-ers die hun bakens willen verzetten. Waarheen? In de richting van Frankrijk. Maar dat gaat niet vanzelf. Wie kan je op weg helpen? Juist ja. DewaFlex.

 

 

Door Jos van Erp, in opdracht van DewaFlex

 

Kansen verkennen in Nederland

Pieter heeft DewaFlex een jaar of acht geleden opgericht. Vanuit de overtuiging dat Vlaamse ondernemers te weinig hun kansen zoeken in het nabij gelegen Frankrijk. Zij worden wellicht geremd door de taal -ook voor veel Vlamingen is Frans spreken niet vanzelfsprekend- de bureaucratie die niet altijd begrepen wordt en vooral ook de cultuur van het zakendoen die begrip en flexibiliteit vereist. Sindsdien heeft DewaFlex vele tientallen Vlaamse ondernemers succesvol de weg gewezen in Frankrijk. En doordat zijn loopbaan hem eerder in Duitsland bracht slaagde Pieter er ook in via zijn kantoor in Straatburg Duitse ondernemers van dienst te zijn. Waarom dus ook niet de kansen verkennen in Nederland?

 

Handleiding voor ondernemers

Daarop heb ik hem een dringend advies gegeven; ‘als je als Vlaming met Nederlanders zaken wil doen moet je ook in Nederland een voordeur hebben’. Die boodschap heeft Pieter goed begrepen. Het was immers niet voor niets dat hij in 2018 het boek ‘Affaires met Fransen’ had uitgebracht. Daarin beschrijven hij en vele gastschrijvers hun ervaringen over zaken doen in Frankrijk, met Fransen. Die ervaringen leidden tot praktische tips en adviezen. Nee, het is geen wetenschappelijke thesis noch een managementboek. Maar een handleiding door en voor ondernemers met concrete, onmiddellijk inzetbare to the point tips en ideeën hoe men in Frankrijk commercieel actief kan worden als Nederlandse ondernemer. Toen het besluit was gevallen om in Nederland de deuren te openen was het al snel duidelijk dat het boekje ook een tweede druk verdiende, met aanpassingen die dichter bij de beleving van Nederlandse ondernemers komen. En dat boekje is er gekomen.

DDewaFlex Nederland is gevestigd in Eindhoven. De dagelijkse leiding en business development zijn in handen van Vincent Vitters. Ik neem de rol van adviseur voor beide heren op mij en leef me uit in communicatie en netwerkontwikkeling. Want dat past bij mij en bij de beperkte tijd die ik naast mijn dagelijks werk beschikbaar heb. Maar het past ook bij mijn passie; Nederlandse ondernemers vertrouwd maken met zaken doen in Frankrijk.

 

Je hebt elkaar en elkaars kennis nodig

Advies aan Pieter Dewaele. Is dat nodig? Ahum. Een Nederlander die in Frankrijk zaken wil doen heeft een Fransman nodig. Dat is een van de wijze lessen in ‘Affaires met Fransen’. En DewaFlex brengt dat in de praktijk door ondernemers bijvoorbeeld te koppelen aan Franse duaal studenten die als medior de markt in kaart brengen. En vaak aansluitend als commercieel agent in dienst treden bij de opdrachtgever. Maar een Vlaming in Nederland? Die komt meestal ook verder vooruit samen met een Nederlander. Want Vlaamse manieren zijn net weer even anders als Nederlandse. Ook al spreken we dezelfde taal. Terugkijkend op ruim een half jaar DewaFlex Nederland zien we dat de eerste klanten zich melden.

En via Eindhoven de weg naar Roubaix weten te vinden. Dan is het nog maar een kleine stap om de Franse markt te veroveren.

Het wordt tijd voor een volgend boek; ‘Affaires met Nederlanders’.


Contact : 

‘Affaires met Fransen’ is verkrijgbaar via DewaFlex Nederland. Mail je verzoek aan vincent(@)dewaflex.com

 

Share this page Share on TwitterShare on Linkedin
Close

Kent u onze LinkedIn pagina?

Volg ons

Close

Kent u onze LinkedIn pagina?

Volg ons