COVID-19

Toespraak van President Macron op 14 juni omtrent de opheffing van de lockdown in Frankrijk

Het staatshoofd kondigde in een televisietoespraak op zondag 14 juni aan dat alle departementen vanaf maandag "groen" zouden worden geclassificeerd.

Verwelkoming van alle kinderen op basisscholen, heropening van cafés en restaurants in de regio Ile-de-France, toestemming voor bezoeken aan verzorgingstehuizen, vrij verkeer in Europa... Emmanuel Macron heeft tijdens een televisietoespraak op zondag 14 juni aangekondigd dat alle departementen - met uitzondering van Guyana en Mayotte, waar het coronavirus nog steeds circuleert - met ingang van maandag 15 juni "groen" zullen worden geclassificeerd. 

"Vanaf morgen zullen we in staat zijn om de bladzijde van de eerste akte om te slaan, in zekere zin, van de crisis die we net hebben meegemaakt," zei het staatshoofd, en verwelkomde een "eerste overwinning op het virus". De gezondheidsautoriteiten meldden negen nieuwe sterfgevallen in ziekenhuizen op zondag, terwijl ze erop wezen dat het aantal patiënten dat in Frankrijk in het ziekenhuis werd opgenomen voor een Covid-19-infectie bleef dalen. 

 

Basisscholen en “collèges” zullen alle studenten vanaf 22 juni weer verplicht verwelkomen 

"Vanaf morgen in Frankrijk en overzee bereiden kinderdagverblijven, basisscholen en “collèges” zich voor om alle leerlingen vanaf 22 juni verplicht en volgens de normale aanwezigheidsregels te ontvangen", kondigde Emmanuel Macron aan. 

De laatste dagen zijn er steeds meer oproepen voor scholen om meer studenten op te nemen. Volgens de laatste cijfers van het Ministerie van Nationaal Onderwijs zijn slechts 1,8 miljoen van de 6,7 miljoen schoolkinderen teruggekeerd naar school, en dit zelden op voltijdse basis. 

Macron heeft geen melding gemaakt van het zeer strikte gezondheidsprotocol, het belangrijkste obstakel voor een massale terugkeer naar de scholen. Minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer zei deze week dat het protocol "waarschijnlijk" zou worden versoepeld. 

 

Heropening van café-restaurants in Ile-de-France vanaf maandag 

Als gevolg van het herclassificeren van Ile-de-France als “groen” kunnen de cafés en restaurants in de Parijse regio vanaf maandag weer opengaan. Deze opening, die iets eerder komt dan verwacht, werd gehoopt door de restauranthouders van Ile-de-France, waarvan de vestigingen al bijna drie maanden gesloten waren. 

Op 2 juni hebben de bars, cafés en restaurants in de als "groen" geclassificeerde regio's opnieuw kunnen openen, maar niet de in "oranje" gehouden vestigingen in Parijs en de regio, die zich tevreden moesten stellen met het verwelkomen van hun klanten alleen op terrassen, in afwachting van de derde fase van de opheffing van de lockdown die voor 22 juni is gepland. 

 

De tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen kan plaatsvinden op 28 juni 

De tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen "kan in de betrokken gemeenten worden gehouden op 28 juni", kondigde het staatshoofd aan aan de vooravond van de opening van de officiële campagne. 

Hij waarschuwde echter dat het nodig zou zijn om "zoveel mogelijk bijeenkomsten te vermijden" die "zeer beperkt" zullen blijven omdat "zij de belangrijkste kans voor het virus zijn om zich te verspreiden". Het virus is niet verdwenen, waarschuwde Emmanuel Macron, en "we kunnen onze waakzaamheid niet helemaal laten zakken". Voor een lange tijd zullen we de regels van de fysieke afstand moeten respecteren. 

 

Verzorgingstehuis-bezoeken toegestaan 

Macron zei dat bezoeken aan bejaardentehuizen en tehuizen voor afhankelijke ouderen (EHPAD) vanaf maandag "toegestaan" zouden zijn. Het bezoek aan deze faciliteiten werd al op 11 maart, voordat de lockdown begon, verboden om de uitbraak van het coronavirus te beteugelen. Zij werden vanaf 20 april geleidelijk weer toegestaan, onder zeer strikte voorwaarden. 

Begin juni werd besloten tot een verdere versoepeling, waarbij meer dan twee personen tegelijk een bezoek kunnen brengen en de mogelijkheid wordt geboden om minderjarigen binnen te brengen, mits zij een masker dragen. Het ministerie van Volksgezondheid had destijds aangegeven dat "bijna 45% van Ehpad nog steeds ten minste één geval van Covid-19 meldt". 

 

Geen belastingverhoging voor de financiering van crisisgerelateerde uitgaven 

Geconfronteerd met de opdoemende economische crisis heeft Emmanuel Macron uitgesloten dat de belastingen worden verhoogd om de uitgaven in verband met de crisis te financieren. Terwijl "500 miljard euro" is uitgegeven om de crisis het hoofd te bieden, "zijn deze uitgaven gerechtvaardigd vanwege de uitzonderlijke omstandigheden die we zojuist hebben meegemaakt, maar het is een aanvulling op onze reeds bestaande schuld", zei hij. Maar "we zullen deze uitgaven niet financieren door de belastingen te verhogen", verzekerde het staatshoofd, waarbij hij benadrukte dat Frankrijk al "de hoogste belastingen" had en dat "we de laatste drie jaar zijn begonnen met het verlagen van de belastingen". 

 

Een "economische, ecologische en solidaire wederopbouw" 

Dankzij deze toespraak kon Emmanuel Macron, die de afgelopen drie maanden gedwongen was de noodtoestand te beheren, ook vooruit te kijken naar de post-Covid-periode. Het staatshoofd schetste de eerste contouren en gaf daarbij aan dat hij zich in juli opnieuw tot de Fransen zou richten om "deze nieuwe weg te specificeren". Hij gaf met name aan dat Frankrijk zich moet voorbereiden op "werken en produceren om niet afhankelijk te zijn van anderen": 

"Het enige antwoord is om een sterker duurzaam economisch model op te bouwen, om meer te werken en te produceren om niet afhankelijk te zijn van anderen. En we moeten dit doen in een tijd waarin ons land faillissementen en meerdere sociale plannen gaat meemaken als gevolg van de wereldwijde economische neergang. » 

Hij beloofde zich in te zetten voor het behoud van banen: "Samen met de vakbonden en werkgevers zijn we onderhandelingen gestart om ervoor te zorgen dat we er in alle bedrijven in slagen zoveel mogelijk banen te behouden, ondanks de terugval van de activiteiten. "We moeten nieuwe banen creëren", voegde hij eraan toe, door middel van technologische, digitale, industriële en agrarische investeringen, maar ook door "een plan om het land te moderniseren door middel van de thermische renovatie van onze gebouwen, minder vervuilend vervoer en steun voor groene industrieën". 

Tot slot noemde hij kort "massale investeringen in onderwijs, opleiding en banen voor onze jeugd" en in de gezondheidssector. "Deze economische, ecologische en solidaire wederopbouw zal de sleutel zijn tot onze onafhankelijkheid", concludeerde hij. 

 

Bron : https://www.lemonde.fr/politique/article/2020/06/14/emmanuel-macron-annonce-une-acceleration-du-deconfinement-et-promet-de-tirer-les-lecons-de-la-crise_6042827_823448.html  

Meer informatie over de maatregelen rondom het coronavirus

Share this page Share on TwitterShare on Linkedin
Close

Kent u onze LinkedIn pagina?

Volg ons

Close

Kent u onze LinkedIn pagina?

Volg ons