COVID-19

Toespraak op vrijdag 17 december

Hoe denkt de regering de verspreiding van het virus in de komende weken tegen te gaan?

Jean Castex, de premier van Frankrijk, heeft tijdens zijn toespraak op vrijdag 17 december vier wegen uitgestippeld.

 

1. Beperking van feestelijke bijeenkomsten

Geen avondklok, geen lockdown... De strengste maatregelen werden niet verwacht van de regering, en de Fransen zullen inderdaad Kerstmis kunnen doorbrengen met hun familie, zonder beperkingen. De eindejaarsfeesten vormden echter de kern van de bezorgdheid van de overheid, en dus van de toespraak van Jean Castex.

De minister-president heeft de gemeentehuizen gevraagd op oudejaarsavond geen concerten en vuurwerk te houden. Het gebruik van alcohol op de openbare weg zal ook op de avond van 31 december verboden zijn.

"Ik doe een beroep op ieders verantwoordelijkheid om andere manieren te vinden dan grote bijeenkomsten", aldus de regeringsleider, die zei begrip te hebben voor "de frustratie om ons in deze feestelijke tijden te moeten beperken".

Wat Kerstmis betreft, communiceert de regering, in tegenstelling tot vorig jaar, niet over een maximum aantal gasten dat in acht moet worden genomen. Jean Castex zei dat hij erop vertrouwde dat de Fransen de sociale afstand zouden respecteren en samenscholingen zouden vermijden.

 

2. Vertrouwen op de zorg

De betaling van overuren in ziekenhuizen zal vanaf volgende maandag "met twee vermenigvuldigd" worden, aldus de premier, die het personeel in de gezondheidszorg bedankte aan wie "wij veel verschuldigd zijn".

"We hebben de professionals in de stad gevraagd zich te mobiliseren om de continuïteit van de zorg in deze periode te waarborgen" en "er zullen ook maatregelen worden ingezet voor onze hulpdiensten, maar wat onze zorgverleners van ons verwachten is dat we voorzichtig zijn en vooral dat we onszelf vaccineren", voegde de regeringsleider eraan toe.

 

3. Versnelde vaccinatie

Om de pandemie te bestrijden, en meer in het bijzonder de Omikron-variant die "zich razendsnel om ons heen verspreidt", herinnert Jean Castex eraan dat "ons enige wapen vaccinatie is". Om de vaccinatiecampagne te versnellen is de regering van plan de tijd tussen de tweede dosis en de boosterdosis te verkorten.

De herhalingsvaccinatie tegen covid "zal mogelijk zijn zodra de termijn van 4 maanden na de vorige injectie is verstreken en niet langer dan 5 maanden", zo kondigde de minister-president aan.

 

4. De druk op de niet-gevaccineerden opvoeren

In aansluiting op de toespraak over de vitale rol van vaccinatie in de strijd tegen covid-19, is de regering van plan de toon te zetten tegen niet-vaccineerders.

Zo moet de Coronapas aan het begin van het jaar een "vaccinatiepas" worden.

"Begin dit jaar zal een wetsontwerp aan het Parlement worden voorgelegd om het mogelijk te maken dat het alleen wordt geactiveerd met een volledig vaccinatieschema en niet langer met een eenvoudige negatieve test.

"Begin januari zal bij het Parlement een wetsvoorstel worden ingediend om de coronapas om te zetten in een vaccinatiepas, en om de voorwaarden voor controle en sancties tegen valse passen aan te scherpen", verklaarde Jean Castex.

"Het is onaanvaardbaar dat de weigering van een paar miljoen Fransen om zich te laten vaccineren het leven van een heel land in gevaar brengt en het dagelijks leven beïnvloedt van de overgrote meerderheid van de Fransen die vanaf het begin van deze crisis hebben meegespeeld", benadrukte de regeringsleider.

De minister-president had niet duidelijker kunnen zijn: "Wij nemen de last van de beperking op ons voor de niet-gevaccineerden, omdat de intensive care- en reanimatieafdelingen van onze ziekenhuizen voor het grootste deel gevuld zijn met niet-gevaccineerden.

 

https://www.letelegramme.fr/coronavirus/annonces-de-jean-castex-ce-qu-il-faut-retenir-17-12-2021-12891335.php

Share this page Share on TwitterShare on Linkedin
Close

Kent u onze LinkedIn pagina?

Volg ons

Close

Kent u onze LinkedIn pagina?

Volg ons