Terugblik op evenement

Seminar "Succesvol Zakendoen met Frankrijk" et cocktail Regina Coeli

Het seminar gesponsord door the Language Institute Regina Coeli, Velde en Isobel Audit Consulting, Vught

Op 11 oktober 2017 organiseerde de Kamer het seminar “Succesvol Zakendoen met Frankrijk”. Het seminar vond plaats bij taleninstituut Regina Coeli, ook wel bekend als de “Nonnen van Vught”. Na afloop was er weer een netwerkborrel.

Het seminar Succesvol Zakendoen met Frankrijk was gericht op Nederlandstalige professionals en managers die zich in Frankrijk willen vestigen. Er werden presentaties verzorgd door enkele internationaal bekende ondernemingen: Isobel Audit Consulting, Taleninstituut Regina Coeli, VeldeBusiness France, MannaertsAppels en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De deelnemers kregen informatie over verschillende aspecten van het Franse zakenleven: de zakelijke omgangsvormen, de wet- en regelgeving, fiscale regels, sociale omgangsvormen en een introductie in de culturele verschillen.

Verloop van de dag
Na een warm ontvangst bij Regina Coeli met koffie en wat lekkers, werden de 51 deelnemers welkom geheten door Harm Jan Bouwknegt, Managing Director van taleninstituut Regina Coeli. Daarna hield Olivier Bouillé, Foreign Direct Investment Advisor bij Business France, een korte inleiding over hun dienstenaanbod, dat voornamelijk gericht is op het promoten van de economische aantrekkingskracht van Frankrijk.
Patricia Schneiders-Delvaulx, directeur van de Franse Kamer van Koophandel, nam het woord om het team van Regina Coeli hartelijk te bedanken voor hun warme ontvangst en introduceerde vervolgens de sprekers van de diverse workshops.
Na deze introductie woonden de deelnemers de workshops van hun keuze bij: twee sessies waarbij steeds uit 5 workshops gekozen kon worden.

Workshops
De deelnemers hadden de keus uit de volgende workshops:
1.    "Werving en selectie van personeel en starten in Frankrijk” door Velde
Koen Mathijssen en Daan van Boxtel, respectievelijk Zaakvoerder België et consultant, belichtten de voordelen van het aannemen van een commerciële medewerker tegenover een agentschap of distributeur. Ook werden de beruchte verschillen in HR belicht zoals het begrip cadre/non-cadre. Tot slot kregen de deelnemers praktische adviezen over de omgang met Franse collega’s en hun visie op hierarchie, vertrouwen en de opvattingen over tijd.

2.    “Praktische casus met cijfers: Wat zijn de kosten om een werknemer in Frankrijk aan te nemen?”, Phillip Hellings , directeur van Isobel Audit Consulting demonstreerde aan de hand van een salarisstrook van een Franse werknemer de belangrijkste verschillen in HR en belastingwetgeving en hoe ermee om te gaan.

3.    “Marktinformatie en financieringsmogelijkheden” werd gepresenteerd door Marcel Vos (account manager) en Miriam Visser (Business development coach voor Frankrijk) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De deelnemers kregen een kort overzicht van beschikbare kredieten, subsidies en fiscale regelingen om ondernemen in Frankrijk te financieren. Er werd ingegaan op criteria om voor bepaalde kredieten of garanties in aanmerking te komen en de aanvraagprocedure werd kort toegelicht. RVO biedt verschillende diensten aan bedrijven die internationaal zaken willen doen.

4.    ‘’Juridische aspecten van zakendoen in Frankrijk: risico en aansprakelijkheids-beperkingen’’  door Sjoerd Tilman, advocaat bij Mannaertsappels Advocaten. In deze sessie werd ingegaan op het belang van duidelijke afspraken over de geldende wettelijke kaders bij het zakendoen met Frankrijk. Aan de hand van een simpel voorbeeld werd geïllustreerd hoe de verschillen in wetgeving grote gevolgen kunnen hebben. De deelnemers kregen informatie over mogelijke manieren om bedrijfsrisico’s en aansprakelijkheid te beperken. Mannaertsappels Advocaten werkt samen met een Europees netwerk van advocaten die hierbij behulpzaam kunnen zijn.

5.    In ‘’A table !’’ gaven Christine Pessy en Huub van Rooij van het taleninstituut Regina Coeli inzicht in de culturele verschillen tussen Nederland en Frankrijk. In een plenaire sessie werden met behulp van videofragmenten en interactie met de deelnemers een paar culturele verschillen uitgelicht.

Deze informatieve dag werd afgesloten met een netwerkborrel voor de deelnemers van het seminar en leden van de Franse KvK. Door de hartelijke sfeer bij Regina Coeli, de kwaliteit van de catering en de met zorg ingerichte ruimte die zeer geschikt was voor een goed gesprek, maakten dit een zeer geslaagde borrel.

De Franse Kamer van Koophandel bedankt alle sponsoren en ook alle sprekers.
Voor een fotoverslag van het seminar en de borrel kunt u hier ons fotoalbum van het evenement bekijken.

Share this page Share on TwitterShare on Linkedin