Terugblik op evenement

Seminar Succesvol Zakendoen met Frankrijk

Op donderdagmiddag 4 februari kwamen ruim 50 Nederlandse ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf bijeen voor het seminar ‘Succesvol Zakendoen met Frankrijk’, dat plaatsvond bij MannaertsAppels Advocaten te Tilburg. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door de Franse Kamer van Koophandel in samenwerking met CIC en MannaertsAppels Advocaten. Het was een interessante en vooral interactieve middag boordevol do’s & don’ts voor de Nederlandse ondernemer die zich wil vestigen, of zich al gevestigd heeft op de Franse markt.

Na het welkomstwoord van Sjoerd Tilman, Partner bij MannaertsAppels Advocaten, verzorgde Olivier Bouillé, Foreign Direct Investment Adviser bij Business France, de eerste presentatie over het belang van de Franse markt. Hij benadrukte de aantrekkelijkheid van deze markt en de talloze kansen die hier liggen voor Nederlandse ondernemers.

Tijdens de eerste paneldiscussie kwamen drie experts aan het woord. Ten eerste sprak Sjoerd Tilman over de juridische aspecten waarmee men te maken krijgt wanneer men gaat ondernemen in Frankrijk. De tweede expert van het panel was Edwin Haak, Tax Director bij Mazars Nederland, die dieper inging op de fiscale aspecten van het zakendoen met Frankrijk. Als laatste gaf Florian Carquillat, Manager Handelsbevordering CCI France Pays-Bas een korte introductie over de Franse Kamer van Koophandel en wat zij kan betekenen voor Nederlandse MKB-bedrijven. De boodschap van de drie heren aan de aanwezigen was duidelijk: wees voorbereid en beperk mogelijke risico’s.

Na een korte pauze presenteerde Corina van Broekhoven, Manager Benelux Business Desk bij CIC in Lille de bankzaken in Frankrijk en de verschillen die er op dit gebied zijn tussen Nederland en Frankrijk. Vervolgens besprak Selma Appert, Juriste bij MannaertsAppels Advocaten, enkele aandachtspunten van een Franse arbeidsovereenkomst. Tenslotte sloot Birgit Killens, Managing Director Interfisc België, af met een presentatie over specifieke personeelszaken in Frankrijk. Tijdens dit panel werd het duidelijk dat, ondanks dat onze twee landen in veel opzichten op elkaar lijken, er in de details nog veel verschillen zijn die veel invloed kunnen hebben op het zakendoen met Frankrijk.

Er hing een prettige sfeer en het er was volop interactie tussen de experts en het publiek. Zowel tijdens als na de presentaties had het publiek interessante vragen, opmerkingen en toevoegingen, dit maakte het seminar nóg waardevoller voor de aanwezige ondernemers.

Christine Pessy, Taaltrainer Frans bij Language Institute Regina Coeli, sloot het seminar af met een interactieve workshop over de cultuur van het onderhandelen. De Franse taal kan een struikelblok zijn voor Nederlandse ondernemers, maar ook de culturele verschillen zorgen ervoor dat er wel eens uitglijders worden gemaakt in de omgang met Fransen. Aan de hand van voorbeelden uit het dagelijks leven werden deze verschillen tussen Frankrijk en Nederland op een speelse manier benadrukt, en leerden de aanwezigen beter onderhandelen met hun Franse klanten en zakenpartners.

Het seminar werd afgesloten met een netwerkborrel die de deelnemers en de panelleden volop de gelegenheid bood om onder het genot van een hapje en een drankje verder kennis te maken en ervaringen en informatie uit te wisselen.

De Franse Kamer van Koophandel kijkt terug op een geslaagd evenement en bedankt alle deelnemers voor hun aanwezigheid en de panelleden voor hun inhoudelijke bijdrage. Wij bedanken MannaertsAppels Advocaten voor de uitstekende ontvangst en CIC voor het mogelijk maken van deze bijeenkomst.

Graag nodigen wij u uit een kijkje te nemen in onze fotogalerij voor een sfeerimpressie van dit evenement!

Share this page Share on TwitterShare on Linkedin