COVID-19

Toespraak van Jean Castex - 10 december

Twee weken voor Kerstmis kondigde de Franse regering op donderdag 10 december, tijdens de traditionele wekelijkse persconferentie over de Covid-19-crisis, een versoepeling van de gezondheidsbeperkingen aan vanaf 15 december. Maar veel beperkingen blijven van kracht.

Eind oktober had het staatshoofd fase 2 van de versoepeling van de lockdown aangekondigd, na de heropening van de winkels eind november, onder voorwaarde dat er niet meer dan 5.000 Covid besmettingen per dag zouden zijn. Er werden 4.000 besmettingen geregistreerd op donderdag.

 

Vanaf 15 december geldt:

Een avondklok van 20.00 tot 6.00 uur.
Het zal strikt worden gecontroleerd met beperkte mogelijkheden tot afwijking. Deze avondklok geldt niet voor de overzeese gebieden. Om overzee te gaan, is een negatieve test nodig, maar de regels verschillen per gebied. Het is daarom noodzakelijk om zich goed te informeren.

Er is een ‘reiscertificaat’ nodig om zich te kunnen verplaatsen tijdens deze avondklok. Tijdens de avondklok (d.w.z. 's nachts) is reizen alleen toegestaan onder bepaalde voorwaarden. Als u tussen 20.00 en 6.00 uur 's morgens moet reizen, hebt u dit reiscertificaat nodig. Overdag (van 6.00 tot 20.00 uur) zijn er vanaf 15 december geen certificaten meer nodig.



De avondklok is opgeheven op 24 december, maar niet op oudejaarsavond.

De premier zei: "We moeten redelijk zijn, de avondklok respecteren, thuisblijven op 31 december en de aanbeveling van maximaal zes volwassenen thuis ontvangen opvolgen".

Het zal dus mogelijk zijn om mensen thuis uit te nodigen op de avond van 31 december, met inachtneming van de regel van maximaal zes personen en op voorwaarde dat deze mensen voor 20.00 uur aankomen en na 6 uur 's morgens vertrekken.



Niet meer dan zes volwassenen aan tafel

De regel is: voor maaltijden en privébijeenkomsten: niet meer dan 6 volwassenen tegelijk. Het is ook raadzaam om de interactie in de afgelopen 5 dagen te beperken en zoveel mogelijk thuis te blijven.



Reizen toegestaan overal in Frankrijk



Heropening van culturele locaties uitgesteld met drie weken

Emmanuel Macron had de heropening van bioscopen, theaters, concertzalen en musea aangekondigd vanaf 15 december, als aan de voorwaarden was voldaan. Uiteindelijk zullen ze nog minstens drie weken gesloten blijven. Er wordt geen heropening verwacht vóór 7 januari, wanneer de regering een herzieningsclausule voor de opening van culturele en sportlocaties heeft ingevoerd.

Vanaf 3 december kunnen religieuze ceremonies door meer dan 30 personen worden bijgewoond, maar er zijn nieuwe regels vastgesteld: twee zetels moeten vrij blijven tussen elke persoon of gezin en elke tweede rij moet onbezet blijven in kerken, tempels, moskeeën en synagogen in het hele land.

 

------------------------------------------

www.francetvinfo.fr/sante/maladie/coronavirus/confinement/couvre-feu-a-partir-du-15-decembre-lieux-culturels-maintenus-fermes-fin-des-attestations-en-journee-ce-qu-il-faut-retenir-des-annonces-de-jean-castex_4214631.html

Share this page Share on TwitterShare on Linkedin
Close

Kent u onze LinkedIn pagina?

Volg ons

Close

Kent u onze LinkedIn pagina?

Volg ons