COVID-19

Toespraak van Emmanuel Macron - 12 juli 2021

De Franse President Macron heeft in zijn toespraak op maandag 12 juli zijn toon gewijzigd.

Hieronder vindt u een samenvatting van de belangrijkste veranderingen.

Eén zin uit de toespraak van Emmanuel Macron vat goed de geest samen die de uitvoerende macht nu leidt: "Overal zullen we dezelfde aanpak hebben: de beperkingen opleggen aan de niet-gevaccineerden in plaats van aan iedereen".  Een gezondheidspas zal moeten worden voorgelegd om toegang te krijgen tot de meeste plekken.

 

Er zijn twee data om te onthouden:

 

21 juli: op deze datum zullen niet-ingeënte personen geen toegang meer hebben tot culturele en vrijetijdsvoorzieningen, tenzij zij een negatieve PCR-test van minder dan 48 uur oud kunnen voorleggen.

Begin augustus: over enkele weken zullen niet-ingeënte personen - behalve op vertoon van een negatieve PCR-test die minder dan 48 uur oud is - niet meer naar een restaurant, een winkelcentrum of een ziekenhuis kunnen gaan en evenmin een trein of een vliegtuig kunnen nemen. Denk eraan dat de gezondheidspas geldig is, het moet een volledig vaccinatieschema hebben gevalideerd, of het moet de resultaten van recente PCR-tests bevatten.

 

De belangrijkste aankondigingen van Emmanuel Macron

-Over de gezondheidspas. "Vanaf 21 juli zal de gezondheidspas worden uitgebreid tot vrijetijds- en culturele plaatsen. Concreet betekent dit dat al onze landgenoten ouder dan 12 jaar gevaccineerd moeten zijn of een recente negatieve test moeten kunnen voorleggen om toegang te krijgen tot een voorstelling, een pretpark, een concert of een festival".

"Vanaf begin augustus zal de gezondheidspas gelden in cafés, restaurants, winkelcentra, alsook in ziekenhuizen, bejaardentehuizen, medische en sociale instellingen, maar ook in vliegtuigen, treinen en bussen voor lange trajecten. Alleen personen die zijn gevaccineerd of die een negatieve PCR-test van minder dan 48 uur oud kunnen aantonen, krijgen toegang tot deze plaatsen.

-"Voor verplegend en niet-verplegend personeel in ziekenhuizen, klinieken, bejaardentehuizen, inrichtingen voor personen met een handicap, voor alle beroepsbeoefenaren of vrijwilligers die in contact komen met ouderen of hulpbehoevenden, ook thuis, wordt vaccinatie vanaf 15 september verplicht.

-Wat de PCR testen betreft. "Dit najaar zullen PCR-tests tegen betaling worden uitgevoerd, tenzij ze door een arts worden voorgeschreven, om vaccinatie te stimuleren in plaats van het vermenigvuldigen van tests".

-Avondklok in sommige gebieden. "We moeten nieuwe maatregelen nemen om het virus in te dammen. Er zal een avondklok worden ingesteld voor Martinique en Reunion".

-Over grenscontroles. "Vanaf deze week zullen de controles worden verscherpt voor onderdanen uit risicolanden, met een beperkte isolatie voor niet-ingeënte reizigers".

-Over economisch herstel. "We moeten leven met dit virus. De komende weken zullen in het teken staan van mobilisatie om onze economie nieuw leven in te blazen".

"Van de 100 miljard euro die vorig najaar is goedgekeurd, is 40 miljard ter plaatse gemobiliseerd. We moeten nog meer doen."De hervorming van de werkloosheidsverzekering zal vanaf 1 oktober worden uitgevoerd"

-Over de pensioenhervorming.

Emmanuel Macron had het ook over de pensioenhervorming die opnieuw zal worden gelanceerd "wanneer aan de gezondheidsvoorwaarden is voldaan". "De speciale regimes zullen moeten worden afgeschaft. Omdat we langer leven, zullen we langer moeten werken en later met pensioen gaan. Niet morgen, niet plotseling, niet uniform, maar geleidelijk, over verschillende jaren en door een systeem dat een verschil maakt naar gelang van het werkelijk verrichte werk. De pensioengerechtigde leeftijd moet later zijn. ...] Elk pensioen moet meer dan 1000 euro bedragen".

-Over de toezegging over inkomsten voor jongeren. "De natie is een antwoord verschuldigd aan degenen die het zwaarst door de crisis zijn getroffen, met name onze jongeren die zoveel hebben opgeofferd en weinig voor zichzelf hebben op het spel gezet. Ik zal aan het begin van het nieuwe schooljaar het voorstel inkomen voor jongeren presenteren, dat betrekking zal hebben op jongeren zonder werk of opleiding en gebaseerd zal zijn op een logica van plichten en rechten".

 

Bron : https://www.linternaute.com/actualite/politique/2498313-direct-discours-de-macron-pass-sanitaire-et-vaccination-obligatoire-au-centre-des-annonces/

Share this page Share on TwitterShare on Linkedin
Close

Kent u onze LinkedIn pagina?

Volg ons

Close

Kent u onze LinkedIn pagina?

Volg ons